0898 605 992

ул. "Генерал Тошев" 4, Старият град, Пловдив

Menu

Пловдив

Пловдив е вторият по големина град в България и е административен център на Област Пловдив. Разположен е на двата бряга на р. Марица в централната част на Горнотракийската низина. Територията му обхваща 102 кв. км, а броят на жителите му е 365 139.  В града освен българи живеят хора с арменски, еврейски, гръцки, турски и ромски произход.

Пловдив е най-важният административен, университетски, икономически, търговски и транспортен център на Южен централен регион.

Градът е основна връзка във веригата на транспортните маршрути, свързващи Европа и Мала Азия, и пресечна точка на три паневропейски коридора (IV, VIII и X). Пловдив е главен ЖП възел на Южна България. Международно летище „Пловдив“ обслужва пътнически и товарни полети. Утвърждава се като алтернатива на летище „София“. В града има безмитна зона и митнически терминал, изгражда се интермодален терминал.

Пловдив е най-старият в Европа и шести в света град, в който животът никога не е прекъсвал /„Дейли Телеграф” 2010 г./ Възникването му се определя към нач. на VІ хил.пр.Хр. Утвърдил се като тракийски център, градът се разраства през епохата на Филип Македонски, процъфтява през периодите на възход на Римската и Византийската империи, съхранява се в годините на Османската империя и отново е във възход  през Възраждането.

След Освобождението Пловдив е столица на автономната област Източна Румелия. След Съединението и до ден днешен Пловдив остава вторият по-големина и значение град след столицата София.

Интересни забележителности в града са: Античният театър, Римският Одеон, Археологически комплекс „Ейрене”, Небет тепе, Археологическият музей, Исторически музей, Регионалният Етнографски музей, Природонаучният музей, Музеят на авиацията. В близост до града се намират: Асеновата крепост, Бачковският манастир и Беленташ край Асеновград, крепост Траянови врата. София - Пловдив - 149 км. Варна - Пловдив - 385 км.

Как да стигнем до Пловдив?

Пловдив се намира съвсем близо до магистрала Тракия (А1), която свързва града със столицата София.

Пътуване със самолет

От Летище София

Летище София предлага ежедневни полети от и до много градове в цял свят. Пловдив е само на 70 минути с кола от летището. Летище София предоставя всички необходими услуги за осъществяване на вашия трансфер.

За повече информация: http://www.sofia-airport.bg/

Градската автобусна линия № 84 свързва летището с центъра на града. Трябва да слезете на автобусна спирка Хотел Плиска и да се прекачите на някой от автобуситe по линия № 213 или 305, за да стигнете до Централна автогара София и Централна ЖП гара София. 

От Летище Пловдив

Летище Пловдив (Летище Крумово) се намира на 10 км от града.

За повече информация: http://www.plovdivairport.com/

Пътуване с автобус

От Централна автогара София.

От София до Пловдив има автобус на всеки час. Последна спирка в Пловдив – Автогара „Юг”. Времетраене на пътуването – 2 часа.

За повече информация: http://www.centralnaavtogara.bg/

Други автогари в страната

За да видите всички директни линии от други градове, посетете сайтовете http://www.avtogari.info или http://www.hebrosbus.com

Над 80 населени места имат директни автобусни линии до Пловдив.

Пътуване с влак

От Централна ЖП гара София.

Може да вземете както директен експресен влак или бърз влак по линията от София до Пловдив, така и влакове пътуващи по линиите София – Свиленград и София – Бургас. Продължителността на пътуването е 2,30 часа.

От други ЖП гари

Градовете, които имат директна железопътна връзка с Пловдив, са Бургас, Свиленград, Карлово, Панагюрище, Пещера, Хисаря и Асеновград, а също така и много градове в Европа и Близкия Изток. 

Facebook Twitter Google+ Pinterest